DU VIL ALDRI VÆRE REDD FOR Å FEILE PÅ NOE DU ER SKIKKELIG GOD PÅ. SÅ HVORFOR IKKE BLI GOD PÅ Å FEILE?

Veldig mange mennesker kan gå år og kanskje et helt liv uten å feile. Dette kan jo ses på som at disse menneskene har talent og en evne til å lykkes i alt de driver med. Men om man aldri feiler, har man da egentlig forsøkt seg på ting man ikke er god på?

BAKGRUNN

Jeg har i det siste satt meg inn i ulike temaer rundt mentalitet. Det jeg hang meg veldig opp i var frykten for å feile og hvordan bli bedre på å feile. Hvordan det å lære seg å feile, kan gi deg et mer innholdsrikt liv med bedre livskvalitet. Høres ganske spesielt ut at man må feile for å leve, men det er mye gode tanker rundt dette og jeg har lyst til å formidle min skildring av hva dette innebærer, hvordan jeg forholder meg til dette og en metode for å kanskje bli bedre på å feile. 


HVORFOR MÅ MAN FEILE?

Mange av de tingene vi begynner med er vi ofte ikke gode på. Om det er å stå på ski eller sykle, så må vi lære oss dette. Her er jo ofte konsekvensen av å feile, at man faller og slår seg. Men jo bedre vi blir på dette, så vil denne frykten forsvinne. Vi kan fortsatt være uheldig, men vi er jo såpass gode på dette, så vi vet at dette var en hendelse av sjeldenhet. Vi kommer oss opp på sykkelsetet igjen og fortsetter. 

Hva om ser dette på mindre normale hendelser. Om du lever et helt liv med sikkerhet i at du ikke skal feile, så er det en tydelig ting du driver med. Du lever i KOMFORTSONEN. Dette er jo selvfølgelig en forutsigbar og komfortabel tilværelse. Men den er verken karakterbyggende, motiverende, engasjerende eller gledende. Hvis man sier nei til utfordringer, så vil alt være rutiner og du vil forhindre deg selv i å vokse. Du vil på veldig mange områder stagnere. Jeg har snakket med fler den siste tiden om vektnedgang og de fleste ender opp med det samme. De er redd for å feile. Dette grunner i ulike redsler og konsekvenser med å feile. Noen er redd for å skuffe de rundt seg, andre er redd for å se at de aldri kommer til å klare det. Dette er jo frykt som har ulike tilnærminger. De rundt deg vil aldri bli skuffet over at du prøver å gjøre en endring for deg selv. De vil heie på deg og motivere deg, de vil synes du er tøff som prøver, de vil stå der og hjelpe deg om du møter motgang. Om dette ikke er resultatet, så er nok ikke heller dette folk du trenger å imponere. Om du er redd for å skuffe deg selv, om du tenker at om jeg ikke får til dette nå, så får jeg det aldri til! Men det VET DU IKKE! Det eneste du vet er at om du ikke prøver, så kommer du ALDRI til å få det til. 

Det er viktig å se på hvilket forventninger man har til det man skal begi seg ut på. Er det egentlig så farlig om du feiler? Vil du ikke kunne se på grunnen til at du feilet og lære av den, for så å prøve på nytt? Hvis du vet at om jeg feiler, så er jeg fortsatt meg og jeg lever videre. Jeg dør ikke av å snakke foran en forsamling, i aller værste fall, så blir jeg ledd av scenen. Er det egentlig så farlig det da? Du overlever!


MINE ERFARINGER


Jeg vil nå relatere til mitt eget liv og min egen erfaring med å feile. Mange jeg snakker med i dag synes jeg har lykkes. Det vil si at man har kommet litt lengre enn gjennomsnittet på noe. Men jeg er faktisk både dreven og god på å feile! Men dette tok tid..

Jeg har fortalt om min vektreise som uten tvil hadde alle forutsetninger for å feile. Jeg hadde jo faktisk feilet mange ganger, men jeg måtte jo prøve ordentlig uten frykten for å skuffe meg selv eller andre. Jeg måtte jo da gjøre noe annerledes, jeg måtte gjøre meg selv i stand til å feile og det betød gi 100% og tørre at alle fryktene mine kunne bli realitet.

  • Jeg måtte være åpen om vektnedgangen - Frykten for at andre skulle se deg feile
  • Jeg skulle ned i vekt og endre livsstil - Frykten for å skuffe meg selv

Jeg mener at uten at jeg gjorde dette, så hadde jeg levd i komfortsonen. Dette var det jeg hadde gjort før. Jeg hadde ingen risiko i reisen. Jeg prøvde å spise litt mindre uten å si noe til noen. Jeg trente litt mer, men uten at folk merket det. Dette gjorde det slik at det var mye lettere å gi opp! Jeg trengte jo ikke pine meg selv, for jeg skuffet jo ingen. Jeg hadde ikke latt meg selv prøve en gang. 

"JEG HADDE ALDRI BLITT DEN JEG ER I DAG OM JEG IKKE GIKK INN 100%"


Dette hadde virkelig ikke prøvd ordentlig om jeg ikke visste at dette kunne gå galt, jeg kunne la andre se meg feile. Men dette gjorde jo at jeg hadde enda mer lyst til å få til dette. Jeg ville jo ikke feile, men jeg var heller ikke redd for det. Det var jo ikke noe å tape på dette, og jeg kunne jo bare prøve på nytt på en annen måte! Dette var jo ikke noe farlig i det hele tatt!


FORHOLD

Jeg skal ikke skrive så mye om spesifikke tema, men jeg har noe her jeg har merket at er enkelte ting som foregår der ute som baserer seg mye på dette jeg skriver om. En av disse tingene er romantiske relasjoner og forhold. Det er kanskje det mange av oss frykter mest at vil feile. Vi er så redd for at partneren vår skal forlate oss, at de skal finne noen bedre eller ikke synes vi er gode nok. Og da vil jeg igjen tilbake til denne frykten for å feile. Hva er konsekvensen?

Er det slik at livet ditt ikke kan leves uten dette mennesket?

NEI!

Er det slik at du aldri vil finne noen som liker deg?

NEI!

Er det slik at du vil tviholde på noen som ikke vil ha deg?

NEI!


Det eneste du kan vite er at om du er redd for at det skal feile, så vil det nok feile. Du vil jo aldri tørre å åpne deg 100% eller stole på at denne personen faktisk vil være der for deg uansett. Du vil nok ha handlinger som er motsigende mot hva du faktisk vil. Du vil dytte vekk isteden for å trekke personen mot deg. 


Si du skal begynne å date. Du kan i prinsippet velge et antall mennesker du skal date i løpet av en gitt periode. Si 100 mennesker på 1 år. Det vil være mange muligheter for å feile her. Men du vil kanskje lykkes på veien. Det vil være en lærerrik affære og du vil i aller verste tilfelle ha møtt mange nye spennende mennesker! 


LÆRE SEG Å FEILE

Jeg har en setning som vil si deg hvordan du skal lære deg å feile!


"Du lærer deg å feile, ved å feile mest mulig"


Ganske komplisert er det ikke?

Det er noen som skal være arbeidsprosessen din i denne læringsprosessen.


GJØR det du frykter å feile i. Det er aldri mulig å lykkes om du ikke prøver. Jada, du vil ikke kjenne på skuffelsen, du vil ikke trenge å forholde deg til vonde følelser. Men du vil heller ikke føle gleden av å lykkes, du vil ikke lære av feilen og vokse. Du vil ikke være i stand til å prøve igjen.


UNDERSØK det du er redd for å feile på. Denne bygger på å gjøre. Det faktum at dine faktiske opplevelser antagelig er helt forskjellig fra den tegningen hodet ditt har gitt deg.


LÆR av feilingen. Finn ut hva som gikk galt og hvorfor det gjorde det. Se på dine handlinger og utfallet av de. Dette vil gjøre det mye bedre for å prøve igjen og du vil ikke gjøre akkurat det samme neste gang. Om du sykler til jobb hver dag og det er en blindvei som gjør at du må sykle nesten helt tilbake, så tar du ikke denne veien igjen.


ÆRLIGHET om hva du skal prøve deg på. La andre få ta del av prosessen din. Om du feiler så normaliserer du det å feile. Vis andre at du takler å feile og gir de kunnskapen til å lære. 


GÅ VIDERE. Da prøvde du og feilet. Nå kan du gå videre og prøve igjen på en annen måte. Det endte ikke slik du ønsket, men du er mye bedre rustet for å lykkes. Alle intressante ting i livet har høy risiko for å feile. Du møter den store kjærligheten, men det går dårlig og dere ender forholdet. Nå vet du hva du ikke ønsker og hva du ønsker i neste parforhold og hva du også gjorde feil i den forrige relasjonen.


Alle disse tingene må gjøres gang på gang. Gang på gang. Gang på gang. Normaliser det for deg selv at ikke alle ting du prøver på lykkes, men du prøver jo. Herregud så interessant det er! Du har alltid noe nytt på gang som gir deg mening. Du tørr etterhvert å prøve enda mer, fordi du har jo lykkes på veien i all feilingen også! Du er ikke en person som sitter i frykt, du er en person som er der ute, danner relasjoner og opplever ting!

Husk at det er ulike nivåer av hva man skal prøve på her. Ikke alle skal ned i vekt. Noen skal kanskje gå bort til kollegaen og invitere de på en øl. En mye kortere reise, men allikevel kanskje en like stor risiko og frykt for dette indivitet. Vi er alle så forskjellig, men tørr å feile på dine ting, så vil nok også livet ditt bli mye mer interessant!

Takk for meg og tar gjerne tilbakemeldinger og prater om dette temaet for de som er interessert!