Relasjonsbygging

“Don’t just be a taker; healthy relationships require balance. Give with your words and be extra generous with your deeds.”

— Steve Maraboli“Be genuinely interested in everyone you meet and everyone you meet will be genuinely interested in you.”

— Rasheed Ogunlaru

BAKGRUNN

Etter en lang periode med Covid, så har dette med relasjoner kommet frem som et aktuelt tema for meg i hverdagen. Vi er jo alle ulike i behovet for menneskelig interaksjon, men vi er flokkdyr og har et behov. Som en ekstrovert person, så var denne perioden en ekstra påkjenning for meg og mangelen på de ulike impulsene gjorde at jeg mistet mye av min identitet og motivasjon. Energien man får ved å være fysisk rundt andre mennesker kunne ikke erstattes med digitale møter og hjemmekontor. I denne artikkelen vil jeg snakke om det å bygge relasjoner og hvilken rolle vi spiller.

 

Vi har ulik tilnærming til relasjonsbygging ut ifra typen relasjon det er. Der det er muligheter for «tap» er vi gjerne mye mer forsiktige enn der vi ikke ser et sårbart eller negativt resultat. I romantiske relasjoner vil vi alltid trå varsomt i frykt for å bli såret og vi vil også se om personen er noen vi vil velge som vår nærmeste. I profesjonelle eller vennskapelige relasjoner er ikke nedsiden like kritisk og vi kan kaste oss litt lettere ut i det.

 

I dagens samfunn påvirkes vi så kraftig av teknologien og den informasjonen tilgjengelig, at måten vi tilnærmer oss andre mennesker nesten styres av det. Vi velger relasjoner basert en kunstig fremstilling av hverdagen. Vi kan si at vi tvangsfores med informasjon om hva som er gode relasjoner, «røde flagg» og hvilket fordeler andre mennesker kan ha i ditt liv. Nye relasjoner vil bli sammenlignet med historiske hendelser i ditt liv. Dette vil kun skuffe oss når realiteten treffer oss. Er disse glansbildene egentlig en gjenspeiling av livet vi vil ha?


Relasjoner starter med deg selv. Det er det eneste du kan styre og det eneste du skal fokusere på. Ikke la andre fortelle deg hvordan du skal føle, tenke eller handle. Det er mange uventede relasjoner som er vakre. Et menneske i balanse, uten ytre påvirkning og som ikke styres av frykt vil stå sterkt i relasjoner. Det er nok mange eksisterende relasjoner man ikke hadde hatt om man skulle lytte på «normen» som det ytre har definert.

 

VEIEN TIL GODE RELASJONER

 

Det finnes ingen fasit på hvordan du steg for steg skal lykkes i en relasjon. Hvert individ vil tilnærme seg mennesker ulikt basert på deres historie. Det er derimot fokusområder som jeg mener vi bør tenke på rundt relasjonsbygging. Vi skal ta tak i vår egen rolle i møte med andre mennesker. Det er vi selv som må prate, lytte, støtte og vurdere. Du vil ikke klare å være mottakelig eller sjenerøs i relasjonsbyggingen om du ikke er i balanse i ditt liv. Da vil du fort dømme, avvise og overse gode kvaliteter i andre mennesker. Jeg har noen fokusområder jeg vil nevne litt om som er greie å tenke på.


ÅPNE DEG FOR ANDRE

For å skape gode relasjoner, så er det nødvendig å komme under fasaden. Prat om været eller hvor bra du gjør det på jobb har vel aldri gitt noen emosjonelt bånd. Du må tørre å gi av deg selv. Kanskje personen du møter ikke våger å være først ute, men da våger vel du? Hvis noen åpner seg litt for deg, tenker du da at de er svakte, teite eller mangler sosiale antenner? Du gjør jo ikke det. Du setter pris på at de valgte å si de tingene til akkurat deg. Om i verste fall denne personen skulle frastøtes av din ærlighet, er det da en relasjon du ønsker å bygge videre på? 

Du har alt å vinne på dette. Ikke bare vil du danne relasjoner, men du vil også kanskje få et bedre forhold med deg selv ved at du klarer å si ting høyt. Kanskje det er ting som plager deg som det hjelper å prate om? Kanskje løsningen er hos denne personen du møter og at de får deg på andre tanker. Dette er jo det fasinerende med å møte nye mennesker eller bygge videre på eksisterende relasjoner. De overfladiske relasjonene du har kan jo plutselig bli mer meningsfulle. 


TA ANSVAR

Tidligere i mitt liv, så var jeg ingen bidragsyter i relasjonsbyggingen. Jeg hadde det ikke bra med meg selv og hadde derfor heller ikke roen eller tryggheten til å gi nok til andre mennesker. Jeg tok med meg det jeg ikke hadde slått meg til ro med inn i relasjon med andre mennesker. I senere perioder hvor jeg ikke er helt i balanse, så har jeg heller ikke klart å bevare gode relasjoner eller skape nye. For hver slik periode så lærer jeg hvordan jeg først må finne meg selv igjen før jeg kan bygge disse relasjonene. Du bør studere deg selv for å finne dine mønstre og hvordan du kan forhindre at du tar med ubalanse inn i relasjonsbyggingen.

 

«Du har et ansvar for at samtaler skal ha innhold, for at romantikken opprettholdes, at den andre føler seg ønsket og at relasjonen utvikler seg!»

 

Når du da er på et godt sted i deg selv, så har du et ansvar for å møte mennesker på samme måte som du vil bli møtt. Kanskje du noen ganger avviser mennesker på grunn av overfladiske meninger? Da kan det jo hende du begrenser deg og går glipp av mange gode samtaler og muligheter for å lære. Hvis du føler deg i god balanse, så vil du være åpen for alle typer mennesker, ønske de vel og ha mange gode opplevelser på veien. Ikke forvent at andre mennesker skal være de som tar lederskap i relasjonen. Det er som en runde tennis, slå og motta. Ta ansvar og forvent det du selv gir!

IKKE ALLE VIL LIKE DEG... SO WHAT?!

Jeg hørte på en podkast med Brooke Castillo som er «Master Life Coach». Her dro hun en analogi som traff meg:

«Du kan være verdens beste fersken. Helt perfekt moden, perfekt farge og konsistens. For de som liker fersken er du helt perfekt, men det er folk der ute som ikke liker fersken».

 

Er det ikke bra?! Du vil aldri bli likt av alle mennesker i verden. Noen liker ikke fersken og du kan ikke tvinge dem til å like det heller, men andre mennesker elsker jo fersken! Det er disse menneskene du skal bruke tiden din på. Dette har blitt en leveregel for meg. Jeg skal ikke kaste bort tid på mennesker som ikke liker meg, tar meg for gitt eller rett og slett ikke ser min verdi. Da vil jeg bruke masse energi på å tvinge disse menneskene til å like fersken, og det er jo ikke mulig!


START MED DEG, IKKE DEM!
For å bygge en god relasjon med noen er det viktig med en mening i relasjonen. Man må ha den samme troen på hva denne relasjonen er. Hvis en person har en forventning den andre ikke har, så vil det bli misforståelser og kanskje sårede følelser.

 

Noe av det skumleste vi gjør er jo prosessen for å finne den vi vil dele livet med. Her er det veldig mange som går litt skjevt ut mener jeg.

«Du skal ikke dømme noen for de samme feil du gjør selv»

 

Og dette sitatet har jeg erfart og sett eksempler på. Jeg har selv satt standarder for andre jeg selv ikke lever etter. Jeg ser mennesker rundt meg gjøre det samme. Om du avviser mennesker på grunnlag av noe du selv gjør, så er du vel dobbeltmoralsk? Her vil kanskje mange føle seg truffet. I disse tilfellene søker mennesker som vi setter på en pidestall eller være noen vi skal se opp til. Velg heller å selv bli denne personen. Bli den beste versjonen av deg selv og den personen du ser opp til, så vil du også være bedre rustet for å danne gode og langvarige relasjoner!


FRYKT IKKE, MEN FINN GLEDEN OG KJØR!!!
Jeg tenkte i mange år at jeg ikke hadde noe å tilby i relasjoner. Nå sitter jeg her i skrivende stund og prøver å inspirere. Jeg har en lederjobb som handler om å danne relasjoner med de ansatte, kolleger og kunder. Hva skjedde? Jeg fant gleden i å danne relasjonene. Jeg fant ut at jeg ikke trengte å være redd. Som ekstrovert og hyperaktiv fant jeg energi og overskudd i akkurat dette. Dette var jo faktisk min styrke og det jeg ville drive med hele tiden! Dette gjelder jo ikke alle, men alle kjenner seg igjen i gleden etter de har lykkes med å bli kjent med en ny person eller når en av dine venner åpner seg for deg. Det er verdt å prøve for å danne enda dypere kobling med menneskene i ditt liv.

 

TRO, FEIL OG LÆR!
Tro på deg selv og at du har masse å tilby inn i en relasjon. For det har du. Jeg elsker mennesker og alle mennesker er utrolig spennende. Når jeg kommer under huden på noen og lærer de å kjenne, så blir jeg alltid utrolig fasinert over deres historie og opplevelser.

Stå opp for dine verdier og tro. Det er ingen som kan si til deg at måten du lever på er feil eller ikke godt nok. Det er dine verdier! Det er du som bestemmer og om andre ikke liker det, så er de ikke for deg!

Selv om vi møter personer som treffer oss på mange områder, så kanskje vi er i en periode i livet hvor disse menneskene ikke treffer 100%. Senere kan vi angre litt på at vi ikke ga disse menneskene en sjanse eller at vi ser at deres verdier traff våre med tiden. Dette er jo det vi lærer av. Kanskje denne personen var den som lærte deg dette, men at du ikke forstod det i øyeblikket. Det er aldri for sent å endre seg eller prøve igjen i tilsvarende relasjoner. Men for relasjoner som avsluttes, så er det viktig å analysere hva som gikk galt og hvorfor. Da lærer vi mye om oss selv og hva vi ser etter i våre relasjoner!

 

FARLIGE RELASJONER

Jeg må bare nevne dette. Jeg pusher mye på det å gå i seg selv, være fryktløs og gå inn i relasjoner. Det er jo noen relasjoner man absolutt ikke skal spare på eller gå inn i. Jeg skal ikke beskrive alle farlige relasjoner, men opplever du psykisk eller fysisk vold, så vil jeg at du skal komme deg ut av denne relasjonen. Det er ingen som fortjener å bli manipulert eller slått. Du er unik og fortjener kun mennesker som ser deg for akkurat det!

 

GÅ UT!

Gå ut og skap gode relasjoner med andre om det er en ting du ønsker. Tro på deg selv og ta din rolle i relasjonsbyggingen! Tørr å åpne deg og gi av deg selv! Det er så mange spennende mennesker der ute, det er mye spennende samtaler du kan ha med andre! Dette er morsomt, og du har masse å tilby!